Over mij

Wie Wat Wanneer Waarom Willem Wortel?

Wie?

Hoi, mijn naam is Willem Luijkx, alias Willem Wortel. Ik ontwikkel educatief open source speelgoed en geef lezingen en inspiratiesessies voor scholen en andere maatschappelijke organisaties die iets willen met STEAM learning, nieuwe media en het nieuwe maken.

Wat?

Als Willem Wortel ben ik voortdurend bezig om mijn “uitvindingen”, producten en lesmaterialen door te ontwikkelen om ze nog breder inzetbaar te maken in het basis en voortgezet onderwijs. Ik ga graag met scholen in gesprek en inspireer en leidt leerkrachten op met als doel meer STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) educatie op scholen te krijgen. Er komt een Mojo variant die geschikter is voor gebruik in de klas. Deze is uiterlijk en functioneel hetzelfde als de huidige Mojo maar door hem te voorzien van een via usb oplaadbare lipo accu is hij makkelijker in gebruik. Ik hoop natuurlijk dat Mojo in een flink aantal klaslokalen de klassemascotte wordt. Ik ben ook bezig met het ontwikkelen van een (open source) zwaartekracht computer, een soort modulaire, 3d te printen knikkerbaan waarin de knikkers schakelaars (bits) omzetten en zo het pad van de volgende knikker kunnen beïnvloeden. Hij zal kunnen rekenen net als de Digi-Comp II, een knikker computer ontwikkeld in de jaren 60, of de nog wat oudere, eenvoudigere marble calculator maar bijvoorbeeld ook het spelletje dr Nim kunnen spelen. Deze zwaartekracht computer is er op gericht om de basis van computertechniek te leren.

Waarom?

STEAM ondewijs


Het nieuwe curriculum komt er aan en, maar

Mechatronica


Bijna alles wat nu gemaakt wordt bevat mechanica en elektronica, zelfs de kunst raakt meer en meer doordrongen van deze aspecten van maken.

Programmeren


Virtueel en online raakt steeds meer verweven met het alledaagse.